Blog

Trendi v 2019

9. 01. 2019 | Trendi

Težko je govoriti, kaj nas čaka v letu 2019. Še zlasti težko je najti razliko med trendom in poslovno skrivnostjo. Razmeroma mlado področje digitalnega marketinga je zaradi množice orodij, globalizacije in števila najrazličnejših ponudnikov toliko bolj zahtevno. Čeprav bomo čet deset let, ko se bomo spominjali današnjega časa, rekli, kako je bilo takrat vse enostavno, pa danes tega občutka nimamo. Ali pač …

ROAS
V letu 2019 se bo dokončno uveljavila kratica ROAS (Return on Advertisement Spending). Gre za marketinško izpeljavo ROI (Return on Investment). ROAS nakazuje, da so klasičnim bannerjem (display oglaševanje) šteti dnevi. Izgubljajo moč (klikanost), za uporabnike pa so vedno bolj nadležni. Oglasna slepota ni več nepomembna (cca. 19 % uporabnikov ima nameščene ad-blockerje – vir Adverta.si).

A to ne pomeni, da bodo bannerji izginili. Nasprotno! Njihov delež bo sicer manjši, vendar brez njih ne bo šlo (brand awareness).

Inovativna interpretacija podatkov
Nove domorodne (native) oblike oglaševanja same po sebi odpirajo nova področja. Ker nam grozi podatkovni cunami (povečuje se količina podatkov s katerimi ne vemo, kaj početi), bo v 2019 njihova interpretacija velik izziv. Poleg tega bo uporaba semantičnih in AI orodij (umetna inteligenca) količino podatkov še povečala, zato … Excelove preglednice ne bodo dovolj. Prav bedno je, da danes digitalno oglaševanje opisujemo zgolj kot skupek klikov in prikazov, kajne?!

Nove blagovne znamke
V 2019 se bo spremenila percepcija mnogih blagovnih znamk. Pravzaprav se bo spremenilo njihovo rojstvo. Gradnja blagovnih znamk bo v 2019 drugačna. Danes se nam še sanja ne iz česa vse je moč zgraditi blagovno znamko, če le prisluhnemo trgu. Vse, kar trg dobro sprejema, je moč spremeniti v blagovno znamko. Včasih je cel svet iskal viralne ideje, danes, v času monetizacije, pa vemo, da so to odlični zametki blagovnih znamk prihodnosti. Nič hudega, če katera propade, pomembno je, da jo nadomestimo z novo, več novimi.

Tehnika
Tudi v novem letu brez tehnike ne bo šlo. Tokrat je na vidiku vstajenje glasovnega upravljanja, ki ga omogočajo sistemi za pametne domove (Amazon Alexa), napovedujejo samovozeči avtomobili, celo TV daljinec se bo spremenil v glasovni komunikator (Telekomov NEO) … Pričakuje se, da bo Google že leta 2020 beležil 20 % glasovnih iskanj, do 2025 pa napovedujejo celo 80 %. A to ne pomeni, da bodo miške in tipkovnice izginile. Ne, le rezultate bo treba prilagoditi. Glasovno iskanje zahteva linearne rezultate z elementi interaktivnosti. Čeprav se zdi, da se s tem vračamo nekaj desetletij nazaj, pa bo prav umetna inteligenca ustvarila pomembno razliko, v ospredje pa bodo prišli uporabnikovi interesi.

Se sliši komplicirano?

Ne, pa ni … Ko boste svoj pametni dom vprašali “kam na dopust”, bo sistem vedel, da vas pozimi ne zanimajo smučišča, pač pa poležavanje na plaži in vam bo serviral ponudbo, ki bo tisti hip najugodnejša. To ne pomeni najcenejša, le na Havaje za tako ugodno ceno zlepa ne boste mogli. Pa nič hudega, če nimate denarja. Boste avto prodali. Sistem itak ve, da bo vrednost avta naslednji mesec tako padla, da boste izgubili Havaje in še več. Zato, nikar ne odlašajte. Umetna inteligenca ve, kaj je za vas najboljše.

Ali pa: kako preživeti večer? Odgovor je lahko pregled TV sporeda, ali novosti na straneh s pretočnimi filmi. Bolj dodelan sistem bo poleg tega še v Facebook pregledal koledar dogodkov, odločili pa se boste po tem, koliko prijateljev boste srečali. Še bolj napredni sistemi bodo pogledali vaše profile na zmenkarijah in vam svetovali, kje najti svojo bodočo ljubezen (ali vsaj največ potencialnih kandidatov/kandidatk). Najnaprednejši sistemi pa bodo pregledali vaše finance, vam izmerili srčni utrip, vlažnost kože, analizirali zdravstveno kartoteko ter vam svetovali, da bo, glede na vaše finančno-zdravstveno-čustveno stanje najbolje, če večer prespite doma.

Bo tudi najceneje.

🙂

Priznajte, da se vse to sliši precej utopično. Vendar ni nemogoče. Celo danes je vse to izvedljivo. Pravzaprav se za tem skriva še ena pomembna stvar …

Sodelovanje
Leto 2019 bo prav zaradi zgoraj naštetega leto sodelovanja. Včasih je v digitalnem marketingu bilo dovolj, da je kreativna agencija naredila vrhunski oglas. Danes brez pametne distribucije ne gre več. Jutri (torej v letu 2019) pa brez sodelovanja vseh akterjev (tudi medija) ne bo šlo. No, šlo bo že, vendar ne v luči maksimiranja učinkov. Kdo je lastnik stranke, bo postalo povsem irelevantno. Še tako vrhunski oglas, brez ustrezne umestitve na stran, ne bo prinesel pričakovanega odziva.

Ali pa: četudi vse naredite najboljše na svetu, vam to ne bo nič pomagalo, če je pristajalna stran zmedena, konfuzna in uporabnikom nerazumljiva (WTF efekt).

Zato za 2019 naj velja zaveza, da bomo gradili sisteme z odprtimi vrati.


P.S.
Mimogrede: poznate Advertin XML? Vsako akcijo lahko naročnik v živo spremlja znotraj svojega BI sistema (business intelligence).

Zvone Štor