Blog

Zakon, po katerem se nihče ne zgleduje

23. 04. 2021 | Oglaševanje

Med tem, ko EU že nekaj let stopiclja na mestu in ne ve, kako naj se loti obdavčitve interneta, drugod po svetu ne čakajo križem rok. Znan je poskus višje obdavčitve telefonije v Libanonu, ki so se mu državljani s protesti postavili po robu. Avstrija je med prvimi v Evropi sramežljivo za spletne velikane uvedla davek na dobiček. V ZDA so ideje o obdavčitvi interneta označene s komunistično in socialistično doktrino, kar je pri njih ena najhujših oznak. A vse te zdrahe so voda na mlin Googlu, Amazonu, Facebooku …

Mnoge države se ne zavedajo, koliko denarja gre milijarderskim “sirotam” čez lužo in vsak dan, ko se stvari ne uredijo, je za vedno izgubljen. Zgovoren primer je Jeff Bezos, lastnik Amazona, ki na uro zasluži 4 milijone dolarjev, njegovi zaposleni pa prejemajo socialno pomoč. Torej pomoč davkoplačevalcev. Mene. Vas. Vseh nas.

Ker v svetu ni končne rešitve, so se Rusi odločili, da stopijo korak naprej, in predlagali oglaševalske kvote.

Pa ne samo to!

Predlog ruskega zakona se nanaša zgolj na strani, ki imajo več kot 100.000 obiskovalcev na dan (kdo pa bo meril obisk? Google Analytics? Kaj pa strani, ki se ne pustijo meriti, kot sta Facebook in _Twitter?). Te strani bodo morale 5 % svojih kapacitet nameniti oglaševanju družbeno odgovornih akcij ali podjetjem. Pri nas podobo pravilo že velja in bi ga bilo smiselno uzakoniti tudi na spletu.

Ker se formati oglaševanja po spletu hitro spreminjajo, hkrati pa so spletni velikani pri tem zelo iznajdljivi, je predlagana ustanovitev oglaševalskega operaterja, ki bo ocenjeval oglaševalske prijeme. Tudi na družabnih omrežjih.

Zanimivo pri tem je, da se lastniki večjih globalnih spletnih velikanov ne ubadajo prav veliko z Ruskim zakonom. Nekateri celo potihem navijajo, da se čimprej sprejme. V Rusiji sta namreč doma mega uspešna Yandex in VK, ki se na Azijskem trgu lahko kosata z Googlom in Facebookom.

Kaj lahko naredi Slovenija?

Veliko bi že bilo, če bi se zavedali, da vsako uro odtekajo milijoni iz Slovenije. In to v države prijaznejše za “reveže”. Naj imajo vsaj humanitarci nekaj od spleta.

Vsi pa še naprej plačujemo visoke davke.


P.S.
Glede na to, da ima Rusija 144 milijonov prebivalcev, torej 72-krat več kot Slovenija, bi bila primerljiva meja obiska pri nas 100.000 / 72 = 1389 obiskovalcev na dan. Ob upoštevanju 1 % CTR je to obisk, kjer lahko pričakujemo 14 klikov na dan, kar prinese komaj za kavo in rogljiček. To pa ne ogrožajo naše ekonomije.

Zvone Štor